Sunday, February 15, 2009 at 8:21 AM |  
Undang-undang, institusi beraja perlu dipertahan

KUALA LUMPUR: Pemimpin, pakar sejarah dan badan bukan kerajaan (NGO) berharap kemurkaan dan teguran Sultan Sharafuddin Idris Shah kelmarin diberi perhatian serius dan tindakan keras diambil terhadap pihak yang melakukan penderhakaan terang-terangan terhadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.

Mereka meminta semua pihak akur dan menghormati kedaulatan undang-undang serta institusi Raja Berperlembagaan yang menjadi antara asas pembentukan Malaysia.
Menteri Besar Perak, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir, berkata rakyat Perak menjunjung kasih dan menyokong titah Sultan Selangor itu.

"Kerajaan negeri yang mewakili rakyat berasa terharu dan dengan rasa rendah diri menyanjung titah Sultan Selangor itu. Rakyat Perak akan terus berdiri teguh dan merakamkan rasa hormat dan sayang tidak terhingga kepada baginda Sultan Azlan Shah dan menerima keputusan dibuat baginda dalam urusan hal ehwal negeri ini," katanya pada sidang media di Hotel Seri Malaysia di Ipoh, semalam.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim juga bersetuju dengan peringatan baginda kepada rakyatnya sebagai sebuah negara yang mengamalkan Perlembagaan beraja.

Akhbar semalam menyiarkan kenyataan Sultan Sharafuddin yang dukacita dan kecewa selain mengingatkan rakyat supaya tidak mudah terpedaya dengan pihak yang sanggup mengambil risiko dengan perbuatan bersifat keji seperti biadab, derhaka, angkuh, jahil ilmu serta kemaruk kuasa.

Kenyataan khas tiga halaman dikeluarkan menerusi Setiausaha Sulit baginda, Datuk Mohamad Munir Bani itu dibuat sebagai penegasan Sultan Sharafuddin terhadap pergolakan politik yang berlaku di Perak, mutakhir ini.
Posted by tajau singa raja

0 comments:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates