IPOH: Kerajaan Perak mengingkari keputusan Majlis Tanah Negara (MTN) dengan meneruskan pemberian hak milik tanah pegangan kekal kepada 11 penduduk Kampung Baru Kuala Sungai Rui di Gerik, kelmarin.

Pemberian geran itu adalah permohonan awal yang diluluskan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) membabitkan keluasan setiap lot tanah kira-kira 90 meter persegi.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, berkata pemberian hak milik kekal bagi permohonan selebihnya pula akan dibuat secara berperingkat selepas mendapat kelulusan PTG di daerah masing-masing.
Pada sidang media selepas menyerahkan bantuan persekolahan kepada murid miskin dalam kawasan Majlis Bandaraya Ipoh, semalam, beliau berkata, kerajaan negeri menerima lebih 120 permohonan bagi mendapatkan hak milik tanah pegangan kekal yang masih dalam proses dan menunggu kelulusan PTG daerah.

Minggu lalu, MTN membuat keputusan akan mengadakan mesyuarat khas tidak lama lagi bagi membincangkan kertas kerja cadangan kerajaan Perak itu kerana Dasar Tanah Negara menetapkan pegangan tanah secara kekal hanya boleh diberi bagi maksud kegunaan Kerajaan Persekutuan, awam dan keadaan istimewa yang terhad.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menegaskan cadangan kerajaan Perak itu tidak boleh dilaksanakan sehingga MTN membuat keputusan.

BH 03 jan 2009
Posted by tajau singa raja

0 comments:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates