Tuesday, June 23, 2009 at 8:20 AM |  


MOSCOW 22 Jun – Selepas enam jam 25 minit dilancarkan di Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan, satelit Asia Timur Malaysia yang keempat atau MEASAT-3a berjaya memasuki ruang orbit seperti yang dijadualkan petang ini.
Berita kejayaan itu diumumkan oleh Ketua Pegawai Operasi Measat Satelitte System Sdn. Bhd. (Measat), Paul Brown-Kenyon pada sidang akhbar di Lapangan Terbang Demodedevo di sini petang ini.
Ia merupakan detik kritikal dalam pelancaran sesebuah satelit apabila ia berpisah dengan kenderaan pelancarnya kerana kejayaan tersebut akan memastikan kejayaan operasinya kelak.
Rombongan meliputi kira-kira 50 orang jemputan dan wakil media dari Malaysia menunggu penuh debaran sama ada pelancaran itu mampu mengikut jadual setiap peringkat pemisahan roket berkenaan yang mengambil masa enam jam 25 minit.
Sea Launch merupakan perkhidmatan pelancaran antarabangsa bertanggungjawab terhadap pelancaran MEASAT-3a.
Sebelum itu delegasi Malaysia yang diketuai Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berada di Baikonur awal pagi ini bagi menyaksikan pelancaran roket yang membawa MEASAT-3a.
Baikonur adalah tapak pelancaran yang digunakan oleh angkasawan Rusia, Yuri Gagarin pada 1961 untuk menjadi manusia pertama sampai ke angkasa lepas.
Pelancaran MEASAT-3a dilakukan mengikut jadual pada pukul 3.50 pagi (5.50 pagi waktu Malaysia) dalam keadaan cuaca yang baik.
utusan malaysia 23 Jun 2009
Posted by tajau singa raja

0 comments:

Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates